Wat betekenen deze begrippen precies? Klik op de + om de uitleg van elk begrip te lezen.
Als een CAO algemeen verbindend wordt verklaard, dan verklaart de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat een CAO geldt voor de gehele bedrijfstak.
De algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging, zoals gepubliceerd in de Staatscourant.
De algemeen verbindend verklaarde cao Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging (SFPB), zoals gepubliceerd in de Staatscourant.
De algemeen verbindend verklaarde cao PAWW. Deze cao gaat over de aanvulling van een derde WW-jaar voor werknemers, zoals gepubliceerd in de Staatscourant.
Toestemming van de minister van SZW om af te wijken van een algemeen verbindend verklaarde cao.
Werkzaamheden die bestaan uit crowdmanagement, zoals evenementen- en horecabeveiliging, verkeersregeling, voetbalstewards, brandwachten, medische dienstverlening en speurhondengeleiding.
Werkzaamheden die vallen onder reguliere beveiliging, zoals bepaald in de Wpbr. Bijvoorbeeld: persoons-, object-, luchthavenbeveiliging, detentietoezicht, winkel- en mobiele surveillance, recherche, beveiliging geld- en waardelogistiek, beveiliging vanuit centrales voor alarm- en videotoezicht.
Het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging (SFPB): het sociaal fonds van de Nederlandse Veiligheidsbranche en vakbonden die controleert op naleving van de AVV cao Particuliere Beveiliging.
De hoogste bestuursrechter van Nederland.
Antwoord:
De Raad van State heeft uitspraak gedaan over de vraag of de dispensatie van de cao Particuliere Beveiliging – toestemming van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan VVNL om de eigen cao Veiligheidsdomein toe te passen – in stand kan blijven. Dit geldt ook voor de algemeen verbindend verklaarde cao Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging.
Antwoord:
Volgens de Raad van State gaf de minister van SZW ten onrechte toestemming voor de dispensatie van de cao Particuliere Beveiliging. Kortom: de minister heeft onterecht toestemming gegeven om de cao Veiligheidsdomein te gebruiken.
VVNL-bedrijven hebben de cao Veiligheidsdomein toegepast, omdat de minister hiervoor toestemming gaf. De Nederlandse Veiligheidsbranche en vakbonden FNV en CNV waren het daar echter niet mee eens. Daarom zijn ze – tegen de dispensatie – procedures gestart. Na jarenlang procederen is de Raad van State tot deze uitspraak gekomen.
Met als gevolg dat alsnog de algemeen verbindend verklaarde (AVV) cao Particuliere Beveiliging van toepassing is in de periode 2019 – 2021 en 2021 – 2023. Dit geldt alleen voor bedrijven met reguliere beveiligingsactiviteiten die op dát moment lid waren van VVNL (toen nog VBe NL genaamd).
Antwoord:
Volgens de Raad van State maakte de minister bij het verlenen van de dispensatie onvoldoende duidelijk (dat heet een motiveringsgebrek) dat álle bedrijven (of elke categorie van bedrijven) lid van VVNL zodanige specifieke bedrijfskenmerken hebben, waardoor zij zich (voldoende) onderscheiden van leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Antwoord:
Het gevolg is dat de algemeen verbindend verklaarde (AVV) cao Particuliere Beveiliging met terugwerkende kracht geldt voor VVNL-leden:
In de genoemde periodes is de cao Veiligheidsdomein én de AVV cao Particuliere Beveiliging van toepassing (samenloop). In de cao Veiligheidsdomein is afgesproken dat wanneer er sprake is van zo’n samenloop er geen stapeling van rechten optreedt (ook wel anticumulatiebepaling genoemd).
Antwoord:
De uitspraak heeft betrekking op de periodes:
Let op: dus alleen als het gaat om reguliere beveiligingswerkzaamheden. Het cao-controleorgaan van de Nederlandse Veiligheidsbranche en vakbonden kan dit controleren. Dit gebeurt dan door het SFPB op basis van de afspraken in de AVV cao SFPB.
Antwoord:
Dan geldt alleen de cao Veiligheidsdomein. Op de volgende periodes is alleen de cao Veiligheidsdomein van toepassing:
Over de periode 20 januari 2024 – 24 maart 2024 is nog onduidelijkheid: hierover loopt een procedure. Deze procedure zit in de bezwaarfase, het is dus onduidelijk of de AVV cao Particuliere Beveiliging voor die periode van toepassing is.
Er loopt ook nog een procedure over de algemeen verbindend verklaarde cao PAWW.
Er is op dit moment geen AVV cao Particuliere Beveiliging.
Antwoord:
Nee, voor crowdwerkzaamheden geldt deze uitspraak niet. De uitspraak geldt alleen voor reguliere beveiligingswerkzaamheden. Crowdwerkzaamheden waren, zijn én blijven uitgezonderd van de algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging.
Antwoord:
Voor werkgevers (reguliere werkzaamheden) wordt op dit moment nog onderzocht welke gevolgen de uitspraak heeft. Uit eerste, algemene, onderzoeken blijkt in elk geval dat werknemers niet te weinig salaris hebben gekregen indien de cao Veiligheidsdomein juist is toegepast. Zie ook vraag 4: de cao-bepalingen stapelen niet op, maar de artikelen uit de algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging komen in de plaats van de artikelen uit de cao Veiligheidsdomein.
Antwoord:
We onderzoeken nog wat de gevolgen zijn voor werknemers. Uit eerste, algemene, onderzoeken blijkt in elk geval dat werknemers niet te weinig salaris hebben gekregen. Zie ook ons bericht voor werknemers.
Antwoord:
Voor opdrachtgevers/stakeholders is het vooral van belang te weten dat de uitspraak van de Raad van State nu geen invloed heeft op lopende werkzaamheden: op dit moment is de cao Veiligheidsdomein voor alle leden van VVNL van toepassing. Zie ook ons bericht voor opdrachtgevers.
Antwoord:
Ja. De cao Veiligheidsdomein was én is ook op dit moment van toepassing voor alle leden van VVNL: voor zowel reguliere beveiligingswerkzaamheden als voor crowdwerkzaamheden. In de eerder genoemde dispensatieperiodes kan er een samenloop zijn van de cao Veiligheidsdomein en de AVV cao Particuliere Beveiliging. Zie hiervoor het antwoord op vraag 4.
Antwoord:
Inderdaad, dat is onjuist. De Raad van State heeft de dispensatie over het verleden vernietigd. Er is op dit moment geen algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging: ook wel een AVV-loze periode genoemd. In een AVV-loze periode, maar ook tijdens een AVV-periode, is de gehele cao Veiligheidsdomein – dus ook voor reguliere beveiligingswerkzaamheden – van toepassing voor VVNL-leden.
Antwoord:
Ja. Voor crowd- en reguliere werkzaamheden zal de cao Veiligheidsdomein altijd van toepassing blijven. Hoe dat dan precies werkt voor de reguliere beveiligingswerkzaamheden, dat is onderwerp van gesprek met onze vakbond. Bovendien zal – zodra er een AVV-aanvraag is voor de cao Particuliere Beveiliging – door VVNL opnieuw dispensatie aangevraagd worden.
Antwoord:
Ja, die kans is er. De uitspraak van de Raad van State sluit een toekomstige dispensatie niet uit. Maar een toekomstige dispensatie vraagt wel om een betere onderbouwing door de minister van SZW. Per lid (of per omlijnde categorie leden) moet dan beargumenteerd worden of er sprake is van de zwaarwegende argumenten om te dispenseren. Dit kan ervoor zorgen dat het ene lid wel en het andere lid mogelijk niet gedispenseerd wordt. We onderzoeken op dit moment nog de juiste aanpak.
Antwoord:
Ja. Maar tegelijkertijd ook weer niet. Het hoogste rechtscollege heeft een uitspraak gedaan (en de minister een gebrek aan motivering verweten) waardoor de dispensatie is vernietigd. Er zijn echter nog een aantal mogelijkheden die een opening kunnen bieden voor een ander resultaat.
Antwoord:
Dat is het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging (SFPB). Zij zijn het cao-controleorgaan en voeren de cao-controles uit.
Antwoord:
Ja, dat mag. Maar alleen over de periodes die je leest bij vraag 5. En alleen als het gaat om reguliere beveiligingswerkzaamheden. Het SFPB mag geen cao-controle doen over crowdwerkzaamheden.
Antwoord:
Ja, alleen als het gaat om cao-controle over reguliere beveiligingswerkzaamheden in de periodes genoemd bij vraag 5.
Antwoord:
Ook als je geen personeel in loondienst hebt – en alleen gebruikmaakt van inleen/inhuur – ben je verplicht om mee te werken aan een cao-controle. De cao-controle zal dan niet lang duren, omdat er weinig te controleren valt. Toch ben je in overtreding van de beperking op maximaal 20% inhuur van zzp/payroll/uitzendkrachten, hierdoor volgt het bedrijfsoordeel ‘onvoldoende’.
Antwoord:
Hierover volgt nog informatie vanuit VVNL.
Antwoord:
Lees hier (deel 1) een samenvatting wat je moet doen als je een aanvraag krijgt voor een cao-controle.
Antwoord:
De kosten voor de reguliere cao-controle zijn € 1.250. Deze kosten worden betaald door het SFBP.
De kosten komen voor rekening van het te controleren bedrijf als het gaat om:
Antwoord:
Ja, dat kan. Maar als deze afzegging plaatsvindt binnen 14 kalenderdagen voor de afspraak, dan wordt 50% van € 1.250, – in rekening gebracht. Bij afzegging binnen 7 kalenderdagen het volledige bedrag.
Antwoord:
Ja, dat kan. Als je het bedrijfsoordeel hebt gekregen, dan krijg je vanaf dat moment 10 werkdagen de tijd om daarop schriftelijk en beargumenteerd te reageren. Daarnaast kun je bezwaar maken bij de onafhankelijke bezwarencommissie van het SFPB.
Antwoord:
Ja. Maar alleen als het gaat om reguliere beveiligingswerkzaamheden. De premie die je aan het SFPB hebt betaald, wordt verrekend met de premie die je over die periode aan het Sociaal Fonds Veiligheidsdomein hebt betaald. Per saldo blijven de kosten dus gelijk.
© Copyright 2025 Jouwveiligheidsdomein | 043WEB ☆ Webdesign Maastricht
website verbeteren | website optimaliseren | optimalisatie | analyse | woorank specialist | woorank expert-2 | website maken weert | website maken valkenburg | website maken urmond | website maken tongeren | website maken stein | website maken sittard | website maken roermond | website maken meerssen | website maken margraten | website maken maastricht | website maken limburg | website maken lanaken | website maken heerlen | website maken hasselt | website maken gulpen | website maken geleen | website maken elsloo | website maken eijsden | website maken cadier en keer | website maken born | website maken beek | website laten maken maastricht | website laten bouwen maastricht | webdesigner maastricht | webdesign valkenburg | webdesign sittard | webdesign meerssen | webdesign mestreech | webdesign maastricht | webdesign limburg | webdesign lanaken | webdesign heerlen | webdesign gulpen | webdesign geleen | webdesign eijsden | webdesign bureau maastricht | webdesign beek | webdesign | seo valkenburg | seo utrecht | seo specialist | seo sittard | seo rotterdam | seo meerssen | seo maastricht | seo maastricht | webdesign limburg | seo limburg | seo lanaken | seo heerlen | seo gulpen | seo geleen | seo expert | seo eindhoven | seo eijsden | seo denhaag | seo beek | seo amsterdam | portfolio webdesign en seo optimalisatie | online marketing bureau maastricht | onderhoudwebsite | nieuwe website maastricht | gratis seo rapport | gratis dashboard | google specialist | google partner maastricht | google optimalisatie maastricht | google ads | google adwords maastricht | google adwords | google adverteren | google advertenties|