Q & A consequenties RvS uitspraken:
25 vragen en antwoorden

Begrippen

Wat betekenen deze begrippen precies? Klik op de  om de uitleg van elk begrip te lezen.

Als een CAO algemeen verbindend wordt verklaard, dan verklaart de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat een CAO geldt voor de gehele bedrijfstak.

De algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging, zoals gepubliceerd in de Staatscourant.

De algemeen verbindend verklaarde cao Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging (SFPB), zoals gepubliceerd in de Staatscourant.

De algemeen verbindend verklaarde cao PAWW. Deze cao gaat over de aanvulling van een derde WW-jaar voor werknemers, zoals gepubliceerd in de Staatscourant.

Toestemming van de minister van SZW om af te wijken van een algemeen verbindend verklaarde cao.


Werkzaamheden die bestaan uit crowdmanagement, zoals evenementen- en horecabeveiliging, verkeersregeling, voetbalstewards, brandwachten, medische dienstverlening en speurhondengeleiding.

Werkzaamheden die vallen onder reguliere beveiliging, zoals bepaald in de Wpbr. Bijvoorbeeld: persoons-, object-, luchthavenbeveiliging, detentietoezicht,  winkel- en mobiele surveillance, recherche, beveiliging geld- en waardelogistiek, beveiliging vanuit centrales voor alarm- en videotoezicht.

Het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging (SFPB): het sociaal fonds van de Nederlandse Veiligheidsbranche en vakbonden die controleert op naleving van de AVV cao Particuliere Beveiliging.

De hoogste bestuursrechter van Nederland.

Verleden

1. Vraag: Waar ging de uitspraak van de Raad van State van 30 oktober precies over?

Antwoord:
De Raad van State heeft uitspraak gedaan over de vraag of de dispensatie van de cao Particuliere Beveiliging – toestemming van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan VVNL om de eigen cao Veiligheidsdomein toe te passen – in stand kan blijven. Dit geldt ook voor de algemeen verbindend verklaarde cao Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging.

2. Vraag: Wat is de beslissing van de Raad van State?

Antwoord:
Volgens de Raad van State gaf de minister van SZW ten onrechte toestemming voor de dispensatie van de cao Particuliere Beveiliging. Kortom: de minister heeft onterecht toestemming gegeven om de cao Veiligheidsdomein te gebruiken.

VVNL-bedrijven hebben de cao Veiligheidsdomein toegepast, omdat de minister hiervoor toestemming gaf. De Nederlandse Veiligheidsbranche en vakbonden FNV en CNV waren het daar echter niet mee eens. Daarom zijn ze – tegen de dispensatie – procedures gestart. Na jarenlang procederen is de Raad van State tot deze uitspraak gekomen.

Met als gevolg dat alsnog de algemeen verbindend verklaarde (AVV) cao Particuliere Beveiliging van toepassing is in de periode 2019 – 2021 en 2021 – 2023. Dit geldt alleen voor bedrijven met reguliere beveiligingsactiviteiten die op dát moment lid waren van VVNL (toen nog VBe NL genaamd).

3. Vraag: Waarom heeft de minister van SZW volgens de RvS (achteraf gezien) onterecht toestemming heeft gegeven om de cao Veiligheidsdomein toe te passen?

Antwoord:
Volgens de Raad van State maakte de minister bij het verlenen van de dispensatie onvoldoende duidelijk (dat heet een motiveringsgebrek) dat álle bedrijven (of elke categorie van bedrijven) lid van VVNL zodanige specifieke bedrijfskenmerken hebben, waardoor zij zich (voldoende) onderscheiden van leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche.

4. Vraag: Wat is het gevolg van de uitspraak?

Antwoord:
Het gevolg is dat de algemeen verbindend verklaarde (AVV) cao Particuliere Beveiliging met terugwerkende kracht geldt voor VVNL-leden:

  • In de periodes mei 2019 – mei 2021 en oktober 2021 – juli 2023.
  • Maar alleen als het gaat om reguliere beveiligingswerkzaamheden.
  • En alleen voor leden met reguliere beveiligingswerkzaamheden die op dát moment (toen de cao Particuliere Beveiliging AVV was) lid waren.


In de genoemde periodes is de cao Veiligheidsdomein én de AVV cao Particuliere Beveiliging van toepassing (samenloop). In de cao Veiligheidsdomein is afgesproken dat wanneer er sprake is van zo’n samenloop er geen stapeling van rechten optreedt (ook wel anticumulatiebepaling genoemd).

5. Vraag: Over welke periodes gaat de uitspraak precies?

Antwoord:
De uitspraak heeft betrekking op de periodes:

  • 4 mei 2019 – 3 mei 2021
  • 23 oktober 2021 – 30 juni 2023


Let op: dus alleen als het gaat om reguliere beveiligingswerkzaamheden. Het cao-controleorgaan van de Nederlandse Veiligheidsbranche en vakbonden kan dit controleren. Dit gebeurt dan door het SFPB op basis van de afspraken in de AVV cao SFPB.

6. Vraag: Wat geldt voor de periodes waarin de cao Particuliere Beveiliging niet algemeen verbindend verklaard was (en dus buiten het bereik van de uitspraak van de Raad van State vallen)?

Antwoord:
Dan geldt alleen de cao Veiligheidsdomein. Op de volgende periodes is alleen de cao Veiligheidsdomein van toepassing:

  • Tot 4 mei 2019
  • 4 mei 2021 – 22 oktober 2021
  • 1 juli 2023 – 19 januari 2024
  • Vanaf 25 maart 2024 tot nu


Over de periode 20 januari 2024 – 24 maart 2024 is nog onduidelijkheid: hierover loopt een procedure. Deze procedure zit in de bezwaarfase, het is dus onduidelijk of de AVV cao Particuliere Beveiliging voor die periode van toepassing is.

Er loopt ook nog een procedure over de algemeen verbindend verklaarde cao PAWW.

Er is op dit moment geen AVV cao Particuliere Beveiliging.

7. Vraag: Geldt de uitspraak ook voor crowdwerkzaamheden, zoals horeca- en evenementenbeveiliging of verkeersregeling?

Antwoord:
Nee, voor crowdwerkzaamheden geldt deze uitspraak niet. De uitspraak geldt alleen voor reguliere beveiligingswerkzaamheden. Crowdwerkzaamheden waren, zijn én blijven uitgezonderd van de algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging.

8. Vraag: Wat zijn de financiële gevolgen voor leden van VVNL?

Antwoord:
Voor werkgevers (reguliere werkzaamheden) wordt op dit moment nog onderzocht welke gevolgen de uitspraak heeft. Uit eerste, algemene, onderzoeken blijkt in elk geval dat werknemers niet te weinig salaris hebben gekregen indien de cao Veiligheidsdomein juist is toegepast. Zie ook vraag 4: de cao-bepalingen stapelen niet op, maar de artikelen uit de algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging komen in de plaats van de artikelen uit de cao Veiligheidsdomein.

9. Vraag: Wat zijn de financiële gevolgen voor werknemers?

Antwoord:
We onderzoeken nog wat de gevolgen zijn voor werknemers. Uit eerste, algemene, onderzoeken blijkt in elk geval dat werknemers niet te weinig salaris hebben gekregen. Zie ook ons bericht voor werknemers.

10. Vraag: Wat zijn de gevolgen voor opdrachtgevers?

Antwoord:
Voor opdrachtgevers/stakeholders is het vooral van belang te weten dat de uitspraak van de Raad van State nu geen invloed heeft op lopende werkzaamheden: op dit moment is de cao Veiligheidsdomein voor alle leden van VVNL van toepassing. Zie ook ons bericht voor opdrachtgevers.

Heden

11. Vraag: Is de cao Veiligheidsdomein op dit moment nog wel van toepassing?

Antwoord:
Ja. De cao Veiligheidsdomein was én is ook op dit moment van toepassing voor alle leden van VVNL: voor zowel reguliere beveiligingswerkzaamheden als voor crowdwerkzaamheden. In de eerder genoemde dispensatieperiodes kan er een samenloop zijn van de cao Veiligheidsdomein en de AVV cao Particuliere Beveiliging. Zie hiervoor het antwoord op vraag 4.

12. Vraag: De Nederlandse Veiligheidsbranche meldt dat de cao Veiligheidsdomein niet meer geldt; dat klopt dan toch niet?

Antwoord:
Inderdaad, dat is onjuist. De Raad van State heeft de dispensatie over het verleden vernietigd. Er is op dit moment geen algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging: ook wel een AVV-loze periode genoemd. In een AVV-loze periode, maar ook tijdens een AVV-periode, is de gehele cao Veiligheidsdomein – dus ook voor reguliere beveiligingswerkzaamheden – van toepassing voor VVNL-leden.

Toekomst

13. Vraag: Blijft de cao Veiligheidsdomein in de toekomst van toepassing?

Antwoord:
Ja. Voor crowd- en reguliere werkzaamheden zal de cao Veiligheidsdomein altijd van toepassing blijven. Hoe dat dan precies werkt voor de reguliere beveiligingswerkzaamheden, dat is onderwerp van gesprek met onze vakbond. Bovendien zal – zodra er een AVV-aanvraag is voor de cao Particuliere Beveiliging – door VVNL opnieuw dispensatie aangevraagd worden.

14. Vraag: Is er dus een kans dat VVNL-leden in de toekomst gedispenseerd worden van de AVV cao Particuliere Beveiliging voor hun reguliere beveiligingswerkzaamheden?

Antwoord:
Ja, die kans is er. De uitspraak van de Raad van State sluit een toekomstige dispensatie niet uit. Maar een toekomstige dispensatie vraagt wel om een betere onderbouwing door de minister van SZW. Per lid (of per omlijnde categorie leden) moet dan beargumenteerd worden of er sprake is van de zwaarwegende argumenten om te dispenseren. Dit kan ervoor zorgen dat het ene lid wel en het andere lid mogelijk niet gedispenseerd wordt. We onderzoeken op dit moment nog de juiste aanpak.

15. Vraag: Is de uitspraak definitief?

Antwoord:
Ja. Maar tegelijkertijd ook weer niet. Het hoogste rechtscollege heeft een uitspraak gedaan (en de minister een gebrek aan motivering verweten) waardoor de dispensatie is vernietigd. Er zijn echter nog een aantal mogelijkheden die een opening kunnen bieden voor een ander resultaat.

Cao-controle

16. Vraag: Wie voert de cao-controles uit voor de AVV cao Particuliere Beveiliging en de AVV cao Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging?

Antwoord:
Dat is het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging (SFPB). Zij zijn het cao-controleorgaan en voeren de cao-controles uit.

17. Vraag: Mag het SFPB nu een cao-controle bij VVNL-leden uitvoeren?

Antwoord:
Ja, dat mag. Maar alleen over de periodes die je leest bij vraag 5. En alleen als het gaat om reguliere beveiligingswerkzaamheden. Het SFPB mag geen cao-controle doen over crowdwerkzaamheden.

18. Vraag: Moet je meewerken aan een cao-controle?

Antwoord:
Ja, alleen als het gaat om cao-controle over reguliere beveiligingswerkzaamheden in de periodes genoemd bij vraag 5.

19. Vraag: Moet je ook meewerken als je geen mensen in dienst hebt en alleen gebruikmaakt van inleen/inhuur (zzp/payroll-/uitzendkrachten)? En wat kan het cao-controleorgaan dan controleren?

Antwoord:
Ook als je geen personeel in loondienst hebt – en alleen gebruikmaakt van inleen/inhuur – ben je verplicht om mee te werken aan een cao-controle. De cao-controle zal dan niet lang duren, omdat er weinig te controleren valt. Toch ben je in overtreding van de beperking op maximaal 20% inhuur van zzp/payroll/uitzendkrachten, hierdoor volgt  het bedrijfsoordeel ‘onvoldoende’.

20. Vraag: Wat mag het SFPB precies komen controleren? Met andere woorden: welke documenten moet ik klaarleggen voor de cao-controle?

Antwoord:
Hierover volgt nog informatie vanuit VVNL.

21. Vraag: Welke stappen moet je doorlopen zodra je van het SFPB een aanvraag voor een cao-controle ontvangt?

Antwoord:

  1. Meld de controle bij Jelwin van Heugten: beleid@veiligheidsdomein.nl (stuur de controle-mailing door).
  2. Houd een gedetailleerd logboek bij waarin alle communicatie en verstrekte gegevens met het SFPB worden vastgelegd.
  3. Laat het SFPB een verwerkersovereenkomst opstellen en opsturen.
  4. Check de aangeschreven juridische entiteit(en). Alleen een ND-bedrijf is controleplichtig. Betreft het een rechtspersoon met alleen crowdwerkzaamheden, dan is er geen controleplicht. Meld dan aan het cao-controleorgaan dat je als lid van VVNL (in die periode) bent vrijgesteld.
  5. Vraag om het controlereglement, zodat je weet wat je voor de controle klaar kunt leggen. Vraag welke periode(n) gecontroleerd zullen worden.
  6. Komt de afspraak niet uit? Geef dan een plausibele reden en overleg over een andere datum. Je kunt ook kiezen voor alleen een schriftelijke uitwisseling. Let daarbij altijd op de privacy (AVG).
  7. De resultaten van het rapport (of het verloop van de controle) kunt je met ons delen; zodat we kunnen beoordelen of en in hoeverre de controlebevindingen correct zijn.
  8. Neem bij (juridische) vragen over de cao-controles altijd contact op met VVNL voor het juiste advies.


Lees hier (deel 1) een samenvatting wat je moet doen als je een aanvraag krijgt voor een cao-controle.

22. Vraag: Wat zijn de kosten voor een reguliere cao-controle door het SFPB?

Antwoord:
De kosten voor de reguliere cao-controle zijn € 1.250. Deze kosten worden betaald door het SFBP.

De kosten komen voor rekening van het te controleren bedrijf als het gaat om:

  • Het uitvoeren van reguliere controles bij werkgevers met een bedrijfsoordeel ‘onvoldoende’.
  • Het uitvoeren van hercontroles (controles na 6 maanden bij een werkgever die een bedrijfsoordeel ‘onvoldoende’ kreeg).
  • Controles bij bedrijven met het bedrijfsoordeel ‘voldoende’, maar wel 1 of 2 ernstige overtredingen, waarbij bij de eerstvolgende reguliere controle opnieuw dezelfde ernstige overtreding wordt vastgesteld.
23. Vraag: Kun je een schriftelijk bevestigd controlebezoek ook afzeggen?

Antwoord:
Ja, dat kan. Maar als deze afzegging plaatsvindt binnen 14 kalenderdagen voor de afspraak,  dan wordt 50% van € 1.250, – in rekening gebracht. Bij afzegging binnen 7 kalenderdagen het volledige bedrag.

24. Vraag: Kun je bezwaar maken tegen het bedrijfsoordeel van het SFPB?

Antwoord:
Ja, dat kan. Als je het bedrijfsoordeel hebt gekregen, dan krijg je vanaf dat moment 10 werkdagen de tijd om daarop schriftelijk en beargumenteerd te reageren. Daarnaast kun je bezwaar maken bij de onafhankelijke bezwarencommissie van het SFPB.

25. Vraag: Ben je als VVNL-lid nu premie aan het SFPB verschuldigd? En hoe zit dat met de premie aan het Sociaal Fonds Veiligheidsdomein?

Antwoord:
Ja. Maar alleen als het gaat om reguliere beveiligingswerkzaamheden. De premie die je aan het SFPB hebt betaald, wordt verrekend met de premie die je over die periode aan het Sociaal Fonds Veiligheidsdomein hebt betaald. Per saldo blijven de kosten dus gelijk.